Slottet i Pyreneene er både en kjærlighetsroman og en idéroman. Er det bare fornuft og vitenskap som kan kaste lys over menneskets tilværelse, eller finnes også noen skjulte krefter som kan spille oss et puss i ny og ne?
«Forfattaren gjev begge e-postskrivarane gode kort på handa, og ein interessert lesar vil bli tvinga til å tenkje gjennom dei store spørsmåla: Finst det ein plan for livet vårt, kva skjer når vi døyr, er mennesket meir enn støv?» – Martha Nordheim, NRK KULTUR
Steinn og Solrun har ikke sett hverandre siden de levde sammen på 70-tallet. Men en dag møtes de igjen på altanen til et gammelt trehotell på Vestlandet. Det er bemerkelsesverdig at de møtes nettopp der, for det var i den samme fjellbygda de for mer enn tretti år siden hadde en rystende opplevelse som til sist tvang dem til å gå fra hverandre. Hva var det de ble rammet av den gangen? Det som skjedde har de tolket svært forskjellig. Nå åpnes for en dialog mellom to verdensbilder, og gammel kjærlighet blusser opp igjen.
Jostein Gaarder er født i Oslo i 1952. I mange år jobbet han som lærer i den videregående skole, samt ved Fana Folkehøgskole. Han har i tillegg undervist til forberedende prøver i filosofi.
Forfatteren er kjent for sine bøker med et filosofisk tilsnitt for barn, ungdom og voksne. Karakteristisk for Gaarders forfatterskap er hans nysgjerrighet og undring over tilværelsens mening og livets mange gåter. Med smittende begeistring og forførende engasjement stimulerer Gaarder til økt interesse for filosofi idet han stiller sentrale spørsmål om oss selv og vår plass i verden.
Gaarders store litterære gjennombrudd kom i 1991 med boken «Sofies verden». Den er oversatt til mer enn 50 språk, og var verdens mest solgte skjønnlitterære bok i 1995. Gaarder har mottatt flere priser, norske som internasjonale, for sine bøker, som alle er utkommet i en lang rekke land. Forfatteren ble i 2005 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og til æresdoktor ved Universitetet i Dublin, Trinity College.